Drvo kaki jabuke – jače i od atomske bombe

kaki jabuka - hiroshima
Drvo kaki jabuke iz Hirošime, uništeno atomskom bobmom

Već nekoliko sezona kaki jabuke su sastavni deo asortimana na srpskim pijacama, a polako počinju da se pojavljuju i zasađene po našim baštama i dvorištima. Drvo Kaki jabuke vodi poreklo iz Azije i spada među najstarije kulture koje se uzgajaju. Najveći svetski uzgajivači ovog voća su Kina i Japan, ali uspeva i na drugim podnebljima.

drvo kaki jabuke
Izlečeno drvo Kaki jabuke, pretpostavlja se da ima oko 150 godina

Ono što je, međutim, malo poznato jeste da se u beogradskom parku Tašmajdan, nalazi drvo kaki jabuke poteklo iz semena ploda nađenog na drvetu koje je 9. avgusta 1945. godine preživelo atomsku eksploziju u japanskom gradu Nagasakiju koji je pretvoren u pepeo.  Iako mu je polovina stable bila spaljena drvo je uspelo nekako da preživi.

1994. godine, dr Masajuki Ebinuma je počeo da neguje ovo krhko stablo koje se nalazilo bukvalno pred smrt, ne bi li uspeo da ga održi u životu i da ga razmnoži.  Pošto je uspeo u svom neverovatnom poduhvatu, sadnice koje je proizvodio delio je deci kao snažnu simboličnu poruku mira.

Svetski projekat “Kaki drvo” – snažna i potresna poruka mira

Kaki jabuka - Tašmajdanski park
Kaki jabuka – Tašmajdanski park

Inspirisan njegovim radom, Ebinumi se, 1996. godine, u ovom poduhvatu pridružio japanski umetnik Tacuo Mijađima, u okviru svoje neprofitne organizacije “Oživeti vreme”. Mijađima je pomogao da se sadnice nastale od ovog fantastičnog drveta nađu u parkovima i vrtovima širom Zemljine kugle. Mijađima je, 1999. ovaj projekat predstavio i na 48. Bijenalu u Veneciji u Japanskom paviljonu.  Srbija se, 11. marta 2001. godine, takođe upisala na mapu ovog predivnog projekta, kada je sadnica kaki jabuke iz Nagasakija posađena u Tašmjdanskom parku, gde i danas raste i donosi plodove. Postoji preko 1000 slatkih i kiselih sorti ovog voća. U Japanu se najviše gaje sorte Fuju, Jiro i Hiratanenaši. Mladice iz bombardoanog stabla pripadaju vrsti pod nazivom „tongo“. Na osnovu merenja radioaktivnosti koje je sproveo Medicinski fakultet Univerziteta u Nagasakiju, plodovi sa ovog drveta su bezbedni i mogu da se jedu bez problema.

Do sada je, u 23 zemlje sveta, posađeno preko 250 sadnica ovog drveta, a projekat, koji i dalje traje ima za cilj da animira, pre svega decu, kako bi sađenjem ovih specijalnih sadnica, učili o životnoj snazi koja uspeva da prevaziđe i najstrašnije prepreke, i kako bi širili po celom svetu snažnu poruku mira.

„Zlatna jabuka“ iz bajki sa istoka…

kaki jabuka

Naziv „kaki“ je izveden iz japanske reči „Kagayaki” što znači – sjaj. Veruje se da to ima veze sa blistavom, narandžasto crvenom bojom zrelog ploda. U drugoj polovini 18. veka, kaki jabuka se širi iz Japana u druge zemlje i dobija latinski naziv Diospyros kaki (lat. Diospyrns – „Božanska hrana“). Na različitim jezicima, ovo voće srećemo pod različitim slikovitim imenima, poput: Chinese persimmon, Kaki persimmon (engl.) Lotuspflaume (nem.), lotosni ebenovec (slo.), Sharon Fruit (po sorti koja se uzgaja u Izraelu), istočna zlatna jabuka, japanska jabuka, božansko voće, kakijev dragun…

Kaki jabuka ima izuzetno dekorativno lišće i cvet iz koja se razvijaju jarkonarandžasti plodovi veličine jabuke. Može se razmnožavati na razne načine (semenom, kalemljenjem, reznicama, sadnicama…). Prilično dobro podnosi hladnoću (oko -17). Ipak, dobro je posaditi ga na neko ušuškano mesto, zaklonjeno od vetra. Poznato je da može da opstane na našem podneblju bez neke posebne nege.

Dar prirode pun zdravlja

Kaki jabuka daje plod koji se jede potpuno zreo i izuzetno je bogat nutritivnim vrednostima (vlakna, protein, vitamini A, C, E, K, vitamin iz grupe B, beta karotin, kalijum, kalcijum, gvožđe, mangan, jod…). Zbog toga se često pominje i po svojim izuzetnim lekovitim svojstvima.

Kaki jabuka sazreva kasno i bere se posle opadanja lišća. Plod slatkih sorti se može jesti svež pošto mu se prethodno oljušti kora, u džemovima, sokovima itd… dok se kisele sorte jedu sušene (sušenjem gube gorki tanin). Tanin kod kiselih sorti se može ukloniti I tako što plodovi nekoliko dana odstoje potopljeni u alkohol i zatvoreni bez vazduha.

izvori

https://it.wikipedia.org/wiki/Diospyros_kaki

http://kakitreeproject.com/english/

http://www.yu.emb-japan.go.jp/srpski_verzija/newsletter/glas_ambasade_japana_maj_2013.pdf

Poručite sadnice Kaki jabuke u našoj prodavnici

Podelite tekst sa prijateljima:

Ostavite odgovor