Za gajenje bez pesticida

bez pesticida

bez pesticida

Gajenje bez pesticida i popularisanje onih biljaka koje nije potrebno štititi, prihranjivati i lečiti veštačkim, hemijskim sredstvima kako bi uspešno opstale ili davale plodove, osnovni je princip na kome se zasniva rasadnik Lunin sad.

Usled agresivnog uticaja marketinga i birokratije, nažalost, i termin „organski“ (organic) postao je sumnjiv, rastegljiv, nejasan, pa čak u nekim kontekstima može imati i negativno značenje.

Običan čovek s pravom se može pitati šta zapravo podrazumeva „organsko gajenje“. Da li to znači da je kupio zdrav proizvod gajen bez pesticida ili je skupo platio marketing i želju da živi zdravo?

Da li su to one biljke gajene iz kontrolisanog zdravog semena, na strogo kontrolisanom područjubez-pesticida koje godinama nije kontaminirano nikakvim zagađivačima i hemijskim sredstvima?

Ili su to oni proizvodi koji obavezno izgledaju kvrgavo, prljavo i ružno i obavezno su višestruko skuplji od onih običnih „kontaminiranih“?

Ili su to pak oni proizvodi koji isključivo imaju sertifikat koji im nepobitno potvrđuje da su gajeni u onim gore navedenim strogo kontrolisanim uslovima?

Čemu verovati, sertifikatima i onima koji ih izdaju, izgledu, ceni…? Daleko od toga da ovde možemo dati odgovor na tako komplikovano pitanje.

Šta, međutim, ostaje kao alternativa čoveku, koji ne može da stvori idealne uslove za „organsku“ proizvodnju, nema dovoljno novca ili ne želi da plaća nerealno visoku cenu „organskih“ proizvoda, a poštuje prirodu i želi da vodi zdrav život koliko god je to moguće u današnjem okruženju?

Šta mislimo kad kažemo – bez pesticida

bez pesticida

U današnjem vremenu kada se ne može lako razabrati jedna istina među mnoštvom poluinformacija, dezinformacija, različitih konteksta i šljaštećeg marketinga, gajenje bez pesticida može se tumačiti na mnogo načina.

Prirodi, međutim, ne trebaju sertifikati i marketinške kampanje da bi stalno iznova stvarala život, ma koliko joj ljudi odmagali u tome. Pa tako u prirodi postoje i one vrste koje, uprkos svemu žive i opstaju u surovim uslovima, na niskim temperaturama, područjima siromašnim vodom, na zagađenom tlu i sl. Sposobnost nekih biljaka da se prilagođavaju različitim uslovima, da žive sa onim što imaju, a uprkos onome što nemaju, fascinantna je i zadivljujuća.

Zbog toga u rasadniku Lunin sad gajimo bobičasto voće, koje u svojim sitnim, naizgled neuglednim plodovima nosi obilje zdravlja i ukusa.

Zbog toga gajimo i one egzotične biljke koje uz malo posvećenosti, iz neke tamo Indije, Afrike, Meksika i sl, mogu da rastu i u našem dvorištu ili na našoj terasi.

Zbog toga gajimo i ukrasne vrste, koje svojom lepotom slave prirodu i leče nam dušu.

U Luninom sadu gajimo isključivo biljke koje mogu da opstanu bez pesticida. Ne trebaju im hemikalije, samo malo ljubavi, nege i poštovanja. Ne trebaju im ni strogo kontrolisani uslovi, ma ne, živeće u uslovima u kojima i mi živimo. Ako zagađujemo sebe i svoju okolinu zagađivaćemo i njih, a ko bi u tom slučaju duže opstao… moglo bi se raspravljati. U svakom slučaju ako ih posadite u svom vrtu, bašti, voćnjaku ili saksiji, ako ih negujete i volite, one će rasti i uzvratiti vam višestruko.

Pogledajte našu ponudu – Prodavnica

error: Content is protected !!