Šta biste posadili u svom vrtu?

Domaća Rušvica
ili Mongolska borovnica?

Upoznajte još jedno novo "zaboravljeno" voće

Da li ste čuli za Mongolsku borovnicu? Ako niste, verovatno ćete pomisliti da je u pitanju neka vrsta borovnice koja raste u Mongoliji.

Zvuči logično, ali samo zvuči tako.

Sada vam verovatno pada na pamet da je u pitanju neki naduvani marketing koji uvodi na tržište još jednu u moru čudotvornih voćki koje “leče sve bolesti”, obezbeđuju “večitu mladost”  i donose bogatstvo.

Opet zvuči kao logičan zaključak, ali ne znači i da je tačan.

Radi se o biljci Amelanchier ovalis, koja zapravo uopšte ne spada u borovnice, ali zbog svog bobičastog izgleda i ljubičaste boje podseća na nju, pa otuda i naziv. Zapravo je reč o rodu Sorbusa (poput nama poznatijih oskoruša, mukinja i brekinja) iz porodice ruža (Rosaceae).

Što se tiče prideva „mongolska“, ni on nije pogrešan, ali možda može da dovede u zabludu nekoga ko nije stručnjak. On se tu našao zbog kultivisanih vrsti koje su nastale ukrštanjem mongolskih sorti ove biljke.

Poenta je u činjenici da ne morate ići u Mongoliju da biste probali ovu zanimljivu voćku.

Jedna biljka – mnogo naziva

Biljka Amelancier ovalis zapravo raste i na našem podneblju, ali je znamo pod nekoliko različitih naziva – Rušvica, merala, irga, ružvica, aronika, kozja jabučica, šmarna hruščica…

U svetu je poznata pod raznim nazivima: junska bobica (juneberry), saskaton (saskatoon), golublja bobica (pigeon berry)…

I dok se po svetu gaji i plantažno, kod nas raste, uglavnom, samoniklo u svom prirodnom staništu.

Ipak, u regionu (na primer, u susednoj Hrvatkoj) polako raste zainteresovanost za ozbiljnije plantažno gajenje ovog voća. To svakako ima osnova, ako uzmemo u obzir to da je u pitanju voće visokih nutritivnih kvaliteta, a da je, globalno gledano, zainteresovanost za bobičasto voće u konstantnom porastu.

Ako ste ljubitelj egzotike, ovu biljku slobodno možete zvati Mongolska borovnica, nećete pogrešiti. Ako, pak, preferirate domaće nazive, možda će vam biti draže ime Rušvica, Irga ili Merala.

Ukusno, zdravo, dekorativno

U svakom slučaju, ova vrlo ukusna i zdrava voćka, svakako zaslužuje svoje mesto u vašem vrtu, kako zbog ukusnih džemova i drugih poslastica koje od nje možete praviti, tako i zbog njenog vrlo dekorativnog cvetnog žbuna u proleće i predivnih zlatnocrvenih nijansi lišća u jesen.

I ono što je takođe, vrlo važno, ova biljka je izuzetno jednostavna za gajenje, izuzetno je otporna i ne zahteva neke posebne uslove i negu.

Izvori:

http://bioras.petnica.rs/vrsta.php?id=26845

http://ww2.bgbm.org/EuroPlusMed/PTaxonDetail.asp?NameCache=Amelanchier+ovalis

https://www.agroklub.com/vocarstvo/mongolske-borovnice-sve-isplativije-voce/27437/

https://deloindom.delo.si/drevje-grmicevje/smarna-hrusica-nezahtevna-lepotica-s-slastnimi-plodovi

error: Content is protected !!