Drvo kaki jabuke – jače i od atomske bombe

Objavi sadnica.rs

Već nekoliko sezona kaki jabuke su sastavni deo asortimana na srpskim pijacama, a polako počinju da se pojavljuju i zasađene po našim baštama i dvorištima. Drvo Kaki jabuke vodi poreklo iz Azije i spada među najstarije kulture koje se uzgajaju. Najveći svetski uzgajivači ovog voća su Kina i Japan, ali uspeva i na drugim podnebljima.

Ono što je, međutim, malo poznato jeste da se u beogradskom parku Tašmajdan, nalazi drvo kaki jabuke poteklo iz semena ploda nađenog na drvetu koje je 9. avgusta 1945. godine preživelo atomsku eksploziju u japanskom gradu Nagasakiju koji je pretvoren u pepeo.  Iako mu je polovina stable bila spaljena drvo je uspelo nekako da preživi.

1994. godine, dr Masajuki Ebinuma je počeo da neguje ovo krhko stablo koje se nalazilo bukvalno pred smrt, ne bi li uspeo da ga održi u životu i da ga razmnoži.  Pošto je uspeo u svom neverovatnom poduhvatu, sadnice koje je proizvodio delio je deci kao snažnu simboličnu poruku mira.

Svetski projekat “Kaki drvo” – snažna i potresna poruka mira

Inspirisan njegovim radom, Ebinumi se, 1996. godine, u ovom poduhvatu pridružio japanski umetnik Tacuo Mijađima, u okviru svoje neprofitne organizacije “Oživeti vreme”. Mijađima je pomogao da se sadnice nastale od ovog fantastičnog drveta nađu u parkovima i vrtovima širom Zemljine kugle. Mijađima je, 1999. ovaj projekat predstavio i na 48. Bijenalu u Veneciji u Japanskom paviljonu.  Srbija se, 11. marta 2001. godine, takođe upisala na mapu ovog predivnog projekta, kada je sadnica kaki jabuke iz Nagasakija posađena u Tašmjdanskom parku, gde i danas raste i donosi plodove. Postoji preko 1000 slatkih i kiselih sorti ovog voća. U Japanu se najviše gaje sorte Fuju, Jiro i Hiratanenaši. Mladice iz bombardoanog stabla pripadaju vrsti pod nazivom „tongo“. Na osnovu merenja radioaktivnosti koje je sproveo Medicinski fakultet Univerziteta u Nagasakiju, plodovi sa ovog drveta su bezbedni i mogu da se jedu bez problema.

Do sada je, u 23 zemlje sveta, posađeno preko 250 sadnica ovog drveta, a projekat, koji i dalje traje ima za cilj da animira, pre svega decu, kako bi sađenjem ovih specijalnih sadnica, učili o životnoj snazi koja uspeva da prevaziđe i najstrašnije prepreke, i kako bi širili po celom svetu snažnu poruku mira.

„Zlatna jabuka“ iz bajki sa istoka…

Naziv „kaki“ je izveden iz japanske reči „Kagayaki” što znači – sjaj. Veruje se da to ima veze sa blistavom, narandžasto crvenom bojom zrelog ploda. U drugoj polovini 18. veka, kaki jabuka se širi iz Japana u druge zemlje i dobija latinski naziv Diospyros kaki (lat. Diospyrns – „Božanska hrana“). Na različitim jezicima, ovo voće srećemo pod različitim slikovitim imenima, poput: Chinese persimmon, Kaki persimmon (engl.) Lotuspflaume (nem.), lotosni ebenovec (slo.), Sharon Fruit (po sorti koja se uzgaja u Izraelu), istočna zlatna jabuka, japanska jabuka, božansko voće, kakijev dragun…

Kaki jabuka ima izuzetno dekorativno lišće i cvet iz koja se razvijaju jarkonarandžasti plodovi veličine jabuke. Može se razmnožavati na razne načine (semenom, kalemljenjem, reznicama, sadnicama…). Prilično dobro podnosi hladnoću (oko -17). Ipak, dobro je posaditi ga na neko ušuškano mesto, zaklonjeno od vetra. Poznato je da može da opstane na našem podneblju bez neke posebne nege.

Dar prirode pun zdravlja

Kaki jabuka daje plod koji se jede potpuno zreo i izuzetno je bogat nutritivnim vrednostima (vlakna, protein, vitamini A, C, E, K, vitamin iz grupe B, beta karotin, kalijum, kalcijum, gvožđe, mangan, jod…). Zbog toga se često pominje i po svojim izuzetnim lekovitim svojstvima.

Kaki jabuka sazreva kasno i bere se posle opadanja lišća. Plod slatkih sorti se može jesti svež pošto mu se prethodno oljušti kora, u džemovima, sokovima itd… dok se kisele sorte jedu sušene (sušenjem gube gorki tanin). Tanin kod kiselih sorti se može ukloniti I tako što plodovi nekoliko dana odstoje potopljeni u alkohol i zatvoreni bez vazduha.

izvori

https://it.wikipedia.org/wiki/Diospyros_kaki

http://kakitreeproject.com/english/

http://www.yu.emb-japan.go.jp/srpski_verzija/newsletter/glas_ambasade_japana_maj_2013.pdf

Poručite sadnice Kaki jabuke u našoj prodavnici

Podelite tekst sa prijateljima:

[spider_facebook id=“2″]


4 komentara

dobrivoje · 14. jula 2018. u 7:02 am

molio bih za pooc: imam dve stabljike(drveta -japanske jabuke) ovo je druga godina kako radja.prve godine je imala po tri ploda a ove godine vise od 30 plodova.medjutim sad su plodovi poceli da opadaju.molim vas za pomoc kako ih zastititi da ne opadaju bio bih vam veoma zahvalan na pmoci.

  sadnica.rs · 19. jula 2018. u 6:04 am

  Japanska jabuka sama odbacuje plodove, što se kod ovog običnog voća radi ručno ili mašinama. To je takozvano razređivanje plodova. Suština je da ostane optimalno plodova spram kapaciteta biljke u odnosu na hranu, vodu, ukorenjenost, i starost biljke. Zbog prevelike količine plodova koji zahtevaju i troše energiju može se ugroziti biljka i može doći do uginuća, a ako je rod optimalan stablo može i uz plodove da se razvija pravilno, da raste i formira krošnju i rodne grane za sledeću godinu.
  Što se tiče Japanske jabuke kaki (Diospyros kaki) ona sama to reguliše još u cvetu a posle u 2-3 navrata i sa plodovima. S obzirom na to kakva je ova godina – nema dovoljno sunca, ta pojava je normalna i nema potrebe da brinete. Srdačan pozdrav, Slavica Orelj

snezana · 3. aprila 2021. u 12:56 pm

Postovani,
kako mogu japansku jabuku presaditi preko reznice jer imam kod oca dva stamla koja su fantasticna. Probala sam mnogo njih i nisu svi plodovi ukusni.

  sadnica.rs · 4. aprila 2021. u 12:13 pm

  Postovana
  Japanska jabuka kaki se tesko moze razmnozavati reznicama, mozete da je kalemite na drugu japansku jabuku ili na podlogu diospyros lotus divlja japanska jabuka
  puno uspeha
  Srdacan pozdrav
  Slavica

Ostavite odgovor

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: Content is protected !!