Kako posaditi sadnicu na stalno mesto?

Objavi sadnica.rs

Slika 1

Već smo pisali o tome kako posaditi sadnicu koja je kontejnirana na stalno mesto – presađivanje kontejniranih sadnica. Postupak presađivanja sadnica golog korena je zapravo vrlo sličan. Postoji nekoliko stvari na koje je neophodno obratiti pažnju prilikom sađenja sadnica na stalno mesto, bilo da su kontejnirane ili golog korena.

  1. Rupu treba iskopati dublje nego što je dužina korena sadnice.
  2. Deo iskopane zemlje treba isitniti i vratiti u rupu pre sađenja, kako bi se stvorila mekana i rastresita podloga roz koju koren može lepo da napreduje. Ako se sadnica posadi u tvrdu sabijenu zemlju. korenu će trebati mnogo više vremena da se prilagodi i samim tim će biljka sporije napredovati ili čak i uginuti.
  3. Sadnicu treba zatrpati zemljom najviše 2 cm dublje nego što je prethodno bila u zemlji ili u kontejneru. Otprilike toliko bi trebalo da se slegne s

    Slika 2 – Sadnica šipka

    veže iskopana zemlja. (slike 1 i 2. primer na sadnici šipka)

  4. Lastari sadnice ne smeju biti zatrpani zemljom jer bi biljka mogla da se uguši.
  5. Posle presađivanja sadnicu obavezno zaliti vodom kako bi se isterao vazduh iz rupe u koju je posađena.

Zemljište i nađubrivanje

Za neke vrste voća potrebno je pre odabira stalnog mesta sađenja proveriti kvalitet, sastav i kiselost (PH vrednost) zemljišta, mogućnosti za navodnjavanje i sl. Neke vrste mogu da rastu na na različitim tipovima zemljišta, bez mnogo nege. Međutim, postoje vrste koje zahtevaju određeni kvalitet i sastav zemljišta kako bi mogle da se razvijaju i donose plodove.

Ukoliko zemlju u koju ste presadili sadnicu želite da nađubrite, važno je da đubrivo ne stavite na samo dno rupe. U suprotnom, prilikom zalivanja otići će još dublje u zemlju. Možete ga staviti nekih desetak santimetara ispod površine zemlje ili čak i na samu površinu. U oba slučaja, treba paziti da đubrivo bude na nikih destetak santimetara oko korena. Važno je da đubrivo ne bude jako blizu korena biljke, jer može da ga ošteti. 

Kategorije: Gajenje voća

0 komentara

Ostavite odgovor

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: Content is protected !!