Sok od zove – zov detinjstva

Objavi sadnica.rs

Sok od zove – neodvojivi deo naše tradicije i verovatno jedan od najjednostavnijih domaćih sokova za pravljenje, a opet, verovatno bi se retko ko iz prve setio da ga nabroji u omiljene napitke. Kao i sa mnogim drugim stvarima koji u jednostavnosti kriju svoju genijalnost, bez obzira na to da li smo ga kao deca rado pili ili smo se mrštili na njega, sok od zove je vremenom neprimetno postao nezamenjivi deo našeg identiteta.

Pravljenje ovog soka na našim prostorima spada u nezaobilazne veštine svake seoske domaćice. Ipak, obično se ne nudi gostima kao bogzna kakva delicija, već se eventualno pomene pred kraj nabrajanja – …Ima, naravno, i soka od zove… – sa skromnim smeškom kao nekom vrstom izvinjenja što se uopšte nudi tako običan sok, pored svih onih gizdavih domaćih voćnih sirupa pravljenih po specijalnim recepturama.

Čuvar sećanja

Jer, zaboga, svako može da nabere dvadesetak cvetova zove, da ih potopi u vodu i šećer i napravi od njih čuveni mirisni sirup.

A opet, ispada da nekako baš ta skromna zova, uspešno odoleva vremenu i u svom mirisu i ukusu čuva dragocenu moć da u trenu kod svih onih koji su odrastali na selu ili su makar tamo kao deca odlazili u goste budi najranija sećanja na toplinu doma, bezbrižnost i lepotu detinjstva.

Jer, zapravo, u našim seoskim domaćinstvima sok od zove neretko predstavlja neku vrstu univerzalnog napitka koji istovremeno služi i kao lek protiv prehlade i kao prva pomoć kad u kući nestane onog „nečeg slatkog“  i kao osveženje u  vrelim letnjim danima i kao dodatak uz kafu, kolače i sl, pa se tako sveprisutan neprimetno uvlači i u najranija sećanja.

I zato, kako za sve postoji pravo mesto i način, pa se najbolji espreso pije u Italiji, sveže pripremljen, za šankom, na eks, a najbolji uzo na nekoj grčkoj obali, u dobrom raspoloženju i prijateljskom društvu, tako se najbolji sok od zove obavezno pije u nekom balkanskom selu, iz obične debele staklene čaše, za stolom prekrivenim belim heklanim miljeom, ponuđen otvorenog, čistog srca, sipan rukom koja ga je i pravila. Sve drugo su samo blede kopije.

Posetite našu prodavnicu:

Sadnice zove


0 komentara

Ostavite odgovor

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: Content is protected !!