Asimina triloba – Indijanska banana

asiminaZašto da ne? Ako tragate za originalnom poslovnom idejom i ne plašite se da razmišljate izvan ustaljenih okvira, ovo zaista može biti interesantan predlog za vas. Postoje određene vrste  egzotičnog voća koje bez većih problema mogu da se gaje i na našem podneblju. i kod nas i u regionu polako niču interesantne plantaže sađene od strane entuzijasta koji se usuđuju da pokreću nove i neobične stvari. Indijanska banana, (Asimina triloba) poreklom iz severne Amerike, poznata još i kao „paw paw“, spada upravo u takvo voće.

asimina1Plod indijanske banane je izuzetno sočan, slatkog ukusa, i prijatnog mirisa. Ukus mu često opisuju kao  specifičnu mešavinu manga, banane, ananasa i avokada. Koristi se u svežem obliku, ali i kao podloga za dečiju hranu, u kombinaciji sa mlečnim proizvodima poput sladoleda, voćnog jogurta i sl. Ima visoku nutritivnu vrednost, a negde se čak pominje i po svojim lekovitim osobinama.

Otporna i na hladnoću i na bolesti

asimina3Drvo indijanske banana je otporno na niske zimske temperature. Podnosi i do –30ºC. Prve dve godine je potrebno čuvati mlade sadnice dok se ne ukorene, a zatim se uspešno gaji bez ikakvih pesticide i posebnih dohrana i zaštita. Interesantno je to da je list indijanske banana prirodni insekticid, pa se i sam može koristiti za pravljenje zaštita za druge biljke poput krompira, kupusa i dr.

U susednoj Hrvatskoj već postoje plantaže ovog voća. Iako je tražnja za indijanskom bananom kod nas još uvek mala, ova voćka ima prilično dobar izvozni potencijal u zemlje EU, s obzirom na to da je transport mnogo jednostavniji u odnosu na daleku Ameriku, pa voće zadržava svežinu i ne gubi na kvalitetu dok stigne do krajnjeg korisnika.

U svakom slučaju, čak i ukoliko ste samo zaljubljenik i nemate velike poslovne ambicije, asimina triloba je neizbežna u vrtu svakog zaljubljenika u egzotične biljke, bilo kao deo dvorišnog uređenja ili zasađena u žardinjeri na nekom balkonu.

Kupite sadnice biljke Asimina triloba u prodavnici Lunin sad 


0 komentara

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: Content is protected !!