Bobičavo voće – blagotvoran uticaj na mozak

Objavi sadnica.rs

Naučnici navode da postoje jaki naučni dokazi da konzumiranje borovnica, kupina, jagoda i drugog voć koje spada pod kategoriju bobičavo voće ima blagotvorno dejstvo na mozak i da može preventivno delovati da gubitak pamćenja izazvan starenjem, kao i na druge promene. Članak o vrednosti ishrane koja sadrži bobičavo voće objavljen je u ACS žurnalu za agrikulturu i prehrambenu hemiju. http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf2036033?prevSearch=marshall%2Bmiller%2Bberry%2Bfruit&searchHistoryKey=

U članku, dr Barbara Šukit-Hejl i Maršal G. Miler (Barbara Shukitt-Hale i Marshall G. Miller) ističu da duži životni vek čoveka dovodi između ostalog i do suočavanja sa problemom povećanih troškova zdravstvene zaštite za lečenje Alchajmerove bolesti i drugih oblika mentalnog propadanja. Oni objašnjavaju da naučna istraživanja sve više pokazuju da ishrana koja sadrži bobičavo voće može da uspori proces starenja mozga. U svojoj analizi oni su detaljno razmatrali naučna istraživanja o ćelijama, životinjama i ljudima na ovu temu.

Bobičavo voće – izvor antioksidanasa

U svojom pregledu oni zaključuju da bobičavo voće pomaže mozgu da ostane zdrav na nekoliko načina. Bobičavo voće sadrži visok nivo antioksidansa, jedinjenja koja štite ćelije od oštećenja koja uzrokuju štetni slobodni radikali. Navode, takođe, da bobičavo voće menja način na koji komuniciraju neuroni u mozgu. Ove promene u signalizaciji mogu preventivno da spreče upalu (inflammation) u mozgu koja dovodi do oštećenja neurona, i na taj način da poboljšaju motoričku kontrolu i kognitivnu funkciju. Oni sugerišu da će dalje istraživanje pokazati da li su ova blagotvorna dejstva rezultat pojedinačnih jedinjenja koja su svojstvena bobičavom voću ili jedinstvene kombinacije hemijskih elemenata u svakom bobičavom voću jednostavno imaju slične efekte.

Izvor: http://www.sciencedaily.com/releases/2012/03/120307145825.htm

 


0 komentara

Ostavite odgovor

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: Content is protected !!