Egzotično voće u vašoj saksiji

Objavi sadnica.rs

Ukoliko volite da eksperimentišete i inspirišu vas daleki žarki predeli, uz malo truda, možete svoju svakodnevnicu obogatiti autentičnim jarkim bojama, neobičnim ukusima i oblicima sunčane egzotike. Ovom prilikom vam predstavljamo egzotično voće u kome možete uživati tako što ćete ga sami uzgojiti u saksiji u sopstvenom domu!

Fizalis – „Ljubav u kavezu“

lantern01Ova jednogodišnja biljka poznata je još i kao Peruanska jagoda, Voće Inka i Meksički paradajz. Latinski naziv joj je Physalis peruviana. S obzirom na to da može da se gaji u većoj saksiji, uz pomoć nje lako možete oplemeniti vaš kućni ili poslovni enterijer, ali i uživati u njenim prelepim plodovima. Fizalis nosi autentičnu egzotiku sunca Južne Amerike kroz neodoljivi spoj jarko narandžaste boje ploda u formi neobičnog lampiona i neodoljivog slatkokiselog ukusa. Nisu mu bez razloga romantični francuzi dali simboličan naziv “Ljubav u kavezu” (amour en cage). Primena ovog neobičnog voća u kuhinji je neograničena. Koristi se u i u slatkim i u slanim jelima, a od njega mogu da se prave i džemovi, kompoti, marmalade, može se sušiti poput smokvi i grožđa, ali i kiseliti kao turšija.

Marakuja  – „Voće strasti“

Još jedno zanimljivo tropsko voće simboličnog naziva, koje uz malo truda možete uzgojiti u kućnoj saksiji je svakako  “Voće strasti” (Passion fruit), nekima poznatije kao Marakuja ili Pasiflora. Zbog toga što raste kao puzavica i zbog predivnih ljubičastobelih cvetova, posebno je pogodna je za balkone. Plodovi mogu biti svetlo žute boje veličine grejpfruta (passiflora flavicarpa edulis) ili tamnoljubičasti nešto manji od limuna (passiflora edulis). Ukus im je slatkokiselkast potpuno dostojan romantične simbolike sadržane u imenu. Obično se jedu sveži ili se od njih pravi sok, ali mogu biti izuzetno zanimljiv dodatak voćnim salatama, pitama, kolačima i sl. Imaju visoku nutritivnu vrednost kao bogat izvor vitamina, minerala, vlakana i antioksidanasa.

Pitaja – „Zmaj voće“

Nezaobilazni biser tropskih predela, svakako je i Pitaja, kaktus poznatiji kao “Zmaj voće” (dragon fruit). Zahvaljujući fantastičnim nutritivnim karakteristikama nutricionisti je svrstavaju u supernamirnicu, koja između ostalog blagotvorno utiče na regulaciju šećera i holesterola u organizmu. Plod Pitaje ima izuzetno dekorativan izgled zbog jarke ružičaste kore prošarane zelenkastim bodljama. Unutrašnji jestivi deo, takođe neobičnog egzotičnog izgleda, može biti bele ili ljubičaste boje, prošaran crnim sitnim semenkama. Može se jesti sveže ili isceđeno kao sok, a koristi se i u voćnim salatama, koktelima i sl. Pitaja se može gajiti i kod nas kao dvorišna ili sobna biljka.

Sadnice fizalisa, marakuje, pitaje i drugog egzotičnog voća možete kupiti u rasadniku Lunin sad

Ovde možete naručiti sadnice Fizalisa

Ovde možete naručiti sadnice Marakuje

Ovde možete naručiti sadnice Pitaje


1 komentar

Mirjana · 4. februara 2023. u 8:47 am

Molim Vas odgovorite mi na meil hoćete imati za proleće sadnice Fezalisa? Hvala unapred.Mirjana

Ostavite odgovor

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: Content is protected !!