SIBIRSKA ARONIJA – Gajenje aronije

Objavi sadnica.rs

Aronija pripada familiji ruža Rosaceae, podfamiliji Maloideae. Rod obuhvata tri vrste: crnu aroniju: A. melanocarpa, crvenu: A. arbutifolia (L.) Pers. i purpurnu A. prunifolia (Marshall) Rehder. Po tome što pripada podfamiliji jabuka, vidi se da su botaničari imali u vidu građu njenog ploda. Od sve tri vrste, crna aronija ima najveći značaj sa stanovišta čoveka. Spada u najlekovitije vrste voća. Na pitanje kako gajiti aroniju – odgovor je prilično lako. Gaji se slično kao oblačinska višnja ili leska. Naime, ako se gaji na sopstvenom korenu dobija se žbun sličan žbunu leske.

Sibirska Aronija

Sibirska aronija (Aronia Melanocarpa) potiče iz Severne Amerike, a kasnije je preneta u Sibir i severne delove istočne Evrope. Indijanci su prvi prepoznali njena lekovita svojstva i upotrebljavali su je u ishrani.

Zreli plodovi Sibirske aronije sadrže velike količine biofenola, tanina, katehina, flavonida, antocijanina (najviše od svih dosad poznatih voćnih vrsta), folnu kiselinu, vitamine A,C (8-10 puta veću koncentraciju nego u južnom voću), B2, B6, B9, E i veoma redak vitamin P, kao i betakaroten, kalijum, kalcijum, gvožđe, mangan, molibden, jod i fosfor. Ogromna količina tanina i flavonida, gde glavnu ulogu ima antocijanin, Sibirsku Aroniju čini najjačim dosad poznatim antioksidansom.

Gajenje aronije

Gajenje aronije je lako, aronija nije zahtevna, ne bira zemlju – bez obzira da li je kisela, alkalna; bez obzira na nadmorsku visinu,… Na kvalitetnijoj, propusnoj zemlji, uz zalivanje, naravno, imaće veći prirast i veći prinos. Pun rod se može očekivati posle 5 ili 6 godina i iznosi od 10 do 15 kg. po žbunu.

Generativno razmnožavanje aronije

Prvi način je generativni, iz semena. Seme se izdvoji iz ploda, ispere na gustom situ ili cedilu, osuši se i čuva na suvom mestu, do oktobra. Tada se raširi po filter papiru, pokvasi, umota u rolnu i stavi u plastičnu kesicu pa onda u frižider gde stoji do marta sledeće godine. Tom prilikom obavi se stratifikacija na + 4-5 stepeni C, tokom 4-5 meseci. U martu se seme seje u kontejnere u sterilnom supstratu za proizvodnju rasada i drži se na toplom mestu. Niče za oko tri nedelje.

Oko mesec dana posle nicanja mlade biljčice se pikiraju na veća rastojanja, npr. 10 x 10 cm, gde se neguju oko dva meseca, u otkrivenoj leji ili na polju. Tokom leta mogu da se rasade u rasadniku, uz obavezno navodnjavanje, gde će se obaviti prijem i rast sadnica do oktobra. U to vreme sadnice mogu imati 10 – 15 cm visine i trebaće im jos jedna godina za rast u rasadniku do pristizanja za sadnju na stalnom mestu.

Rastojanje pri sadnji

Rastojanje između redova u rasadniku treba da bude minimum 80cm kako bi korovi mogli da se unistavaju rotofrezom. U samom redu biljke mogu da se sade gusto, na 15 – 20cm. U njima se korovi čupaju ručno, jer u rasadnicima nije dozvoljeno korisćenje herbicida. Tokom sezone zaštita od bolesti i štetočina nije potrebna jer je aronija otporna. Ukoliko se u blizini sadnica, oko rasadnika, nalaze bujni korovi i zapušteni voćnjaci, mogu se sporadično pojaviti lisne vaši, ali ni one ne mogu da naprave veće štete. Dobro negovane biljke same se oslobađaju napasnika.

Razmnožavanje aronije deljenjem busena

Drugi način razmnožavanja je deljenjem ili čerupanjem busena. Za ovo treba pripremiti stare žbunove nagrtanjem zemlje oko korena. Uz redovno navodnjavanje i uništavanje korova za jednu vegetacionu sezonu mogu se dobiti po nekoliko ožiljenih izdanaka koji se odsecanjem do matičnog stabla pretvaraju u sadnice. One se mogu saditi na stalno mesto ili u rasadniku, u zavisnosti od njihove razvijenosti. Ovakve sadnice nisu uniformne, naročito u pogledu razvijenosti korenovog sistema. Zbog toga se u praksi javlja slabiji prijem. Samo biljke sa dobro razvijenim korenom se primaju, ostale se suše.

Vegetativno razmnožavanje aronije

Aronija se razmnozava vegetativno, iz meristema, in vitro, u kulturi tkiva. Ovako se dobija uniformno potomstvo jedne odabrane, matične biljke, u neograničenom, tj. potrebnom broju. Na ovaj način, u poređenju sa gajenjem iz semena, biljčice iz laboratorije imaju jednu godinu pri iznosenju u plastenik, na aklimatizaciju, i od juna do oktobra imaju sledeću godinu, tako da predstavljaju pandan dvogodišnjim biljkama iz semena.

Uputstvo za gajenje aronije

Razmnožavanje:

Semenom

Predtretman:

Seme potopiti u vodu i ostaviti u njoj preko noći

Stratifikacija:

1  mesec u vlažnom supstratu na 2-5 ° C u frižideru

Vreme sejanja:

tokom cele godine

Dubina sejanja:

 1 cm

Sejanje temperatura:

 od 20°C

Sejanje lokacija:

svetlo + držati stalno vlažno, ne mokro

Vreme klijanja:

zavisno od uslova

Zalivanje:

redovno tokom vegetacije

 Lekovita svojstva i primena

 • Antikancerogeno dejstvo – u visokom procentu ubija maligne ćelije kod tumora mozga, pluća, debelog creva i jetre (antocijanin i proantocijanidin)
 • Antioksidans – sprečava stvaranje slobodnih radikala i degeneraciju zdravih ćelija u ljudskom tkivu i krvnoj plazmi, a time usporava i proces starenja organizma (tanini, flavonidi, vitamin C, vitamin E)
 • Glava – poboljšava cirkulaciju krvi u krvnim žilama glave i pomaže kod glavobolja i migrene, zaustavlja razvoj ateroskleroze i stvara snažnu zaštitu od pojave demencije i nastanka Alchajmerove bolesti (antocijanin, vitamin P)
 • Srce – smanjuje visok krvni pritisak, vraća loš holesterol u normalu i podstiče porast dobrog, omogućava brz oporavak nakon srčanih i moždanih udara, regeneriše fino arterijsko mišićno tkivo i povećava njihovu elastičnost, poboljšava prokrvljenost miokarda podstičući stvaranje nove mreže finih krvnih sudova posle gubitka funkcije starih, stvara potpunu zaštitu od začepljenja (antocijanin, biofenoli, vitamin P)
 • Urinarni trakt – leči irinarne infenkcije (5-10 puta efikasnije od kanadske brusnice) i upalu prostate (proantocijanidin)
 • Jačanje imuniteta – sprečava bakterijske i virusne infekcije (prehlada, grip…) (biofenoli, vitamin C)
 • Endokrine žlezde – poboljšava lučenje hormona i reguliše rad štitne žlezde, reguliše nivo šećera i hemoglobina u krvi, rad pankreasa i leči diebetes. Sadrži redak voćni šećer SORBITOL čime pomaže dijetetsku ishranu (sorbitol, antocijanin)
 • Krv i krvni sudovi – popravlja krvnu sliku i čisti krv, poboljšava cirkulaciju, smanjuje povišen krvni pritisak, smanjuje loš holesterol i reguliše šećer, povećava elastičnost krvnih sudova (posebno je značajno za dijabetičare) i sprečava njihovo začepljenje, sprečava aterosklerozu i smanjuje tegobe kod upaljenih i proširenih vena (flavonidi, vitamin P, proantocijanidin, biofenoli)
 • Želudac – smiruje grčeve i bolove želuca, smiruje upalu sluznice želuca, pomaže kod čira na želucu i želudačne nervoze (antocijanin)
 • Creva – smiruje grčeve i bolove u crevima, smiruje upalu sluznice creva i zaustavlja prolive.
 • Jetra i žuč – poboljšava rad jetre i izlučivanje žuči, čisti jetru od masnoće, regeneriše je i kod teških oboljenja, leči i reguliše upalu žučne kese i žučnih kanala, žuticu, žučni pesk i žučni kamen (fenoli, flavonidi)
 • Oči – poboljšava vid, leči degenerativne promene na makuli, štiti oči od UV žračenja, sprečava nastanak katarakte (antocijanin, vitamin P, betakaroten)
 • Koža – povećava elastičnost i značajno smanjuje prisustvo bora i strija, uklanja tamne fleke od sunca i ispucale kapilare, osvežava kožu, usporava starenje (vitamin E, betakaroten, flavonidi)
 • Čišćenje organizma – vezuje se za teške metale i radioaktivne elemente u telu i omogućava njihovo izlučivanje što je od najveće koristi posle izloženosti zračenju kod postoperativne terapije (masovno korišćena nakon nesreće u Černobilju za smanjenje tegoba najizloženijim službenim licima)
 • Višestruko skraćuje vreme zarastanja rana i vrši njihovu dezinfekciju; što je naročito važno u postoperativnom periodu (biofenoli, vitamin P,C i E)


0 komentara

Ostavite odgovor

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: Content is protected !!