Goji bobice – Vučje bobice. poreklo, svojstva, gajenje

Objavi sadnica.rs

Goji bobice (godži), (lycium barbarum), predstavlja kolokvijalni naziv za bobičasto voće (eng. Wolfberry – u prevodu vučja bobica). Ova biljka potiče iz jugo-istočnih krajeva Evrope i jugo-zapadnih delova Azije. Sada se gaji svuda, ali se komercijalno najviše koristi u Kini. Od ovih bobica se pravi čaj koji se koristi za lečenje kožnih bolesti, a koristi se i kao antiupalno sredstvo. Ima značajno mesto u ljudskoj ishrani jer jača imuni sistem. Goji bobica se koristi i u parfemskoj industriji za dobijanje slatkastog mirisa.

Goji je bogat vitaminima B-1, B-2 i C (Niacin, Piridoxin i Askorbinska kiselina).

E- vitamin alfa-tokoferol, nalazi se u količinama 94,4 mg/kg lista biljke. Sadrži velike količine amino kiselina uključujući asparatičnu kiselinu, prolin, glutaminsku kiselinu, alanin, arginin, serin i nekoliko drugih. Važan sastojak ovih bobica je i beta karoten.

Ostali sastojci uključuju pigmente, betain, polisaharide, nikotinsku kiselinu, taurin i gama-aminobuternu kiselinu, cinamonsku kiselinu, masnoće i proteine, zeaxantin, kao i beta-sitosterol.

 

Goji bobice – uputstvo za sejanje

Razmnožavanje:

Semenom

Vreme sejanja:

Tokom cele godine

Dubina sejanja:

Pokrije se lagano supstratom

Sejanje temperatura:

20-25 ° C

Sejanje lokacija:

svetlo + držati stalno vlažno ne mokro

Vreme klijanja:

zavisno od uslova, oko 2-6 nedelja

Zalivanje:

redovno tokom vegetacije

Seme goji bobice se može posejati na dubini od 0,5 do 1,5 cm u kvalitetnoj zemlji za cveće koja dobro propušta vodu.

Uputstvo za sađenje i gajenje Goji sadnica

U zemlji napraviti rupu dva ašova širine i dva ašova dubine. Sadnicu zatrpati rastresitom, usitnjenom zemljom da se koren koren ne bi mučio probijajući se kroz tvrdu zemlju. Uz sadnicu postaviti privremenu pritku dužine 2,5 metra, koja tu treba da stoji dve do tri godine, odnosno dok sadnica ne odrveni, da je ne bi slomio vetar.

Krošnja se može formirati na tri načina:

  1. Krošnja se formira u tri nivoa – prva krošnja na visini od 80 cm, druga na visini od 1,5 m i treća na visini od 2,5 m. Na svakom nivou ostavljaju se po 4 grane i na  vakoj od njihpo 2 grane, lepo raspoređene da ima sunca i vazduha.
  2. Krošnja se formira spiralno počevši na visini od 80 cm pa do 2,5 m, od prilike na razmacima od
    6 cm, spiralno oko stabla. To je ukupno  12 grana, a na svakoj od njih po 2.
  3. Industrijski način formiranja krošnje. Radi lakšeg branja formira se stablo visine od 1,5 m. Na njemu se formira 8 grana, a na svakoj po 2. Ovako formirano stablo se naziva “Kišobran stablo“.Sve grane i zaperci mimo onih za koje je navedeno da treba da ostanu pri formiranju krošnje, moraju se skidati (kao kod paradajza). Svaka dodatno puštena grana smanjuje količinu roda. Mladice koje izbijaju iz zemlje oko stabla, takođe, obavezno treba odstranjivati. Ako se stablo Gojija ne formira na jedan od navedenih načina, izrašće u veliki žbun, sa puno cvetova i malo ili nimalo ploda.Goji voli sunce. Treba ga zalivati kada se oko njega osuši zemlja . Uspeva na raznim vrstama zemljišta, jedino ne trpi močvarnu podlogu.

 


0 komentara

Ostavite odgovor

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: Content is protected !!