Kako presaditi kontejnirane sadnice aronije?

Objavi sadnica.rs

 

kako presaditi sadnice aronije

Kontejnirana sadnica

Neko će reći da nema velike mudrosti oko toga kakopresaditi sadnice. I biće potpuno u pravu. U pitanju je vrlo jednostavna stvar. Postoji, međutim, nekoliko važnih detalja na koje treba obratiti pažnju kada se bavimo time kako presaditi kontejnirane sadnice pravilno, kako bi biljka nastavila da raste lepo i neometano i kako bi se skratio i olakšao period njene adaptacije na novo tlo.  

Priprema zemljišta

Potrebno je iskopati rupu širu i dublju nego što je zapremina kontejnera. Iskopanu zemlju potrebno je usitniti, pa deo vratiti na dno rupe. Važno je da dno rupe bude rastresito kako bi biljka mogla lako da širi žile korena i da se ishranjuje. Ukoliko presadimo sadnicu direktno u tvrdu zemlju, ona će se dugo mučiti dok prilagodi svoj koren tlu. Na to će trošiti najveći deo energije, pa će samim tim slabo rasti, a u nekim slučajevima može i da ugine.

Kako presaditi sadnice aronije koje su kontejnirane?

Kontejniranu sadnicu ne treba zalivati dva dana pre planiranog presađivanja, kako bi se zemlja skupila oko korena. Prilikom presađivanja, sadnicu ne treba vaditi iz kontejnera, već je treba staviti kompletno  u pripremljenu rupu, pa kontejner odstraniti tako što ćete ga iseći makazama i ukloniti. Važno je da se ovom prilikom koren što manje rastresa. Zemlju oko biljke treba blago pritisnuti, pa zatrpati ostatak rupe. Sadnicu je potrebno zatrpati par santimetara dublje nego što je bila u kontejneru, zbog toga što se zemlja sleže prilikom zalivanja, kako se ne bi desilo da žile korena budu suviše plitko na površini.

Zalivanje

Na kraju presađivanja, zemlju oko sadnice obavezno treba zaliti sa 5 do 10 litara vode, u zavisnosti od veličine biljke i vlažnosti zemlje. Jako je važno da se sadnica obilno zalije kako bi se izbacio vazduh koji se zadržao oko korena prilikom presađivanja. U suprotnom, koren će se mučiti, a može i da se osuši. U prvo vreme (oko dve nedelje), potrebno je zalivati presađenu biljku svaki, ili bar svaki drugi dan, bez obzira na vremenske uslove i vlažnost tla. Kasnije se zaliva po potrebi u zavisnosti od vremenskih prilika.

Nađubravanje

Ukoliko prilikom presađivanja želite da stavite i đubrivo kako biste oplemenili zemlju, vrlo je važno da ga ne stavljate na samo dno rupe. U tom slučaju će đubrivo prilikom zalivanja otići još dublje u zemlju, a biljka će imati malo ili nimalo koristi od njega. Potrebno je staviti ga nekih desetak santimetara ispod površine zemlje ili čak i na samu površinu. U oba slučaja, obavezno ga treba staviti u krugu od destetak santimetara oko korena. Važno je da đubrivo ne bude jako blizu korena biljke, jer može da ga ošteti. 


1 komentar

Ostavite odgovor

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: Content is protected !!