Sadnice aronije školovanog korena

Objavi sadnica.rs

Šta je to školovani koren?

sadnice aronije školovanog korena

sadnice aronije školovanog korena

Školovanje korena sadnice je postupak koji se sprovodi kako bi se koren sadnice što bolje razgranao i kako bi bio što jači. To je izuzetno značajno zbog toga što sadnica prilikom presađivanja na stalno tle prolazi kroz period adaptacije na novu sredinu i potreban joj je jak i razgranat koren kako bi mogla od samog početka što lakše i bolje da se ishranjuje.

Prilikom kupovine sadnica, ljudi često greše birajući one sa što većim stablom. Sadnice aronije školovanog korena prepoznaćete tako što imaju razgranate žile korena i manje stablo, dok obične sadnice imaju veće stablo i manji koren.

Zapravo visina stabla uopšte nije od presudnog značaja za kvalitet sadnice, ali razvijenost korena i te kako jeste. Kada se sadnica sa školovanim korenom zasadi na stalno mesto, ona jako brzo i lako formira lastare. U jednoj sezoni može da razvije i pet – šest lastara od metar visine. Sadnica koja nema školovan koren čak i ako joj je stablo metar visoko, može da ugine prilikom presađivanja, a u svakom slučaju ima duži period adaptacije, kasni i slabije razvija lastare. Što joj je veće stablo, duže će se mučiti, trošeći energiju da ga ishrani, a za to vreme neće uspeti da razvije adekvatan koren.  

Kako se školuje koren?

Posle prve godine, vrši se orezivanje sadnica kako bi se koren razvijao više nego stablo. Sadnica se orezuje tako što joj se vrh stabla odseče na visini od dva do četiri “oka“ iznad zemlje. Školovanje korena može se vršiti i sledeće godine na dvogodišnjim sadnicama. Na taj način dobija se još kvalitetniji i jači koren.

Presađivanje sadnice aronije školovanog korena

Sa presađivanjem sadnica aronije školovanog korena počinje se u jesen kada prestane vegetacija (oktobar). Mogu se presađivati sve do proleća dok vegetacija miruje (mart). Postupak pripreme zemljišta isti je kao i za kontejnirane sadnice aronije. Potrebno je iskopati veću rupu, zemlju usitniti i rastresti pa jedan deo vratiti na dno. Razlika je u tome što se ove sadnice zaliju samo jednom, prilikom presađivanja, i ne zalivaju se više do proleća. Oplemenjivanje zemljišta đubrivom svakako je poželjno kako bi aronija brže rasla i davala bolji prinos. Đubrivo se stavlja u jesenjem ili prolećnom periodu, minimum jednom u dve godine, naravno, u zavisnosti od kvaliteta zemljista.


0 komentara

Ostavite odgovor

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: Content is protected !!