Godži bobice – legenda

Objavi sadnica.rs

Tokom ratnog perioda (475. pne), na južnoj padini Mirisne planine (Zongning, Zongvei okrug, Ningsja, Kina) živeo je mladi farmer. On se navodno zvao Gou Zi, što u prevodu znači pas. U Kini postoji verovanje da su deca koja imaju profano srednje ime zaštićena od bolesti. Kada je Gou Zi odrastao, oženio se devojkom iz porodice Či (Qi).Či je bila izuzetno vredna žena, puna ljubavi. Par je živeo skromnim ali mirnim životom, sve dok Gou Zi nije pozvan da se pridruži vojsci koja je branila zemlju od invazije drugog carstva.

Posle mnogo godina teških borbi, Go Zi je odslužio svoj vojni rok i vratio se kući. U to vreme tamo je vladala teška glad. Gou Zi je osećao zebnju jer je svuda oko sebe sretao neuhranjene ljude koji umiru od gladi. Iznenadio se kada su ga kod kuće dočekale majka i žena rumene puti i dobrog zdravlja. Kada ih je upitao kako je to moguće, Či mu je odgovorila, da bere crvene bobice sa trnovitog žbunja koje raste na Mirisnoj planini i da njima hrani porodicu. Majka mu je potvrdila da bi sigurno pomrli, da Či nije donosila te bobice kao hranu. Gou Zi je bio toliko srećan da je zaplakao.

Susedi su ubrzo saznali za ovu priču i svi su počeli da skupljaju crvene bobice kako bi se prehranili.  U spomen na par koji je otkrio ovo voće visoke nutritivne vrednosti počeli su da ih nazivaju Go – Či – Zi (Gou Qi Zi) bobice. Usled različitih izgovora, ovo voće je poznato pod nazivima Godži bobice (Go – dži, Go – ji, Go- či) u različitim govornim područjima.

Izvor: http://www.go-goji.com/goji-legend


0 komentara

Ostavite odgovor

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: Content is protected !!